Hoe herken je echte en neppe Pokémon spellen voor de Gameboy Advance?

Wie heeft er niet van de Pokémon games gehoord, en al helemaal van de games op de Gameboy Advance: dé console die onze favoriete wezentjes met nog meer scherpte, kleur, en animaties tot leven bracht? Met vijf spellen in totaal - Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, Leaf Green en Fire Red - neemt Gamefreak je mee op reis naar de Hoenn en herziene Kanto regio. Ongeacht of je een doorgewinterde Pokémon veteraan bent of een groene trainer die net op zijn eerste avontuur uitgaat is de kans groot dat je zelf zo’n game wilt bezitten.  

Door de zinderende populariteit van de Pokémon serie probeert men universeel hun handen te krijgen op een echte, originele cartridge. Echter gaan er op allerlei advertentiewebsites onofficiële reproducties van deze spellen in de ronde. Specifiek de Pokémon games op Gameboy Advance spellen zijn hier de dupe, niet alleen omdat ze op de grootse schaal geproduceerd worden, maar ook omdat ze lastig te herkennen zijn als je niet weet waar je moet kijken. Bij levelseven hebben we over de afgelopen jaren honderden Pokémon games in onze handen gehad, en laat het nou zo zijn dat wij wel weten hoe je originele cartridges kan herkennen!

In dit artikel delen wij onze geheime kennis, en zetten we vijf herkenningspunten uit zodat jij kan beoordelen of je met een authentieke Pokémon cartridge voor de Gameboy Advance te maken hebt. Als je wilt weten hoe je officiële Pokémon games voor de Gameboy en Gameboy Color kan herkennen, volg dan de link naar dit artikel! Let's go!


❗️Op retronintendokopen.nl verkopen wij allerlei Pokémon spellen, soms met doosje en handleiding en soms zonder, maar altijd origineel, authentiek, en officieel! Neem eens een kijkje op onze webwinkel en misschien zit jouw game er bij!


De vijf herkenningspunten

We hebben de herkenningspunten zowel beschreven als aangegeven in de onderstaande afbeelding. In de tekst verwijzen we naar de verschillende herkenningspunten op de afbeelding aan de hand van cijfers en letters!

  • Moederbord in de cartridge: We zetten het moederbord als eerste herkenningspunt, omdat bij Gameboy Advance games een reproductie op dit kenmerk onmiskenbaar is. Het voordeel? Je hoeft je cartridge er niet eens voor open te maken! Kijk via de onderkant in je cartridge en zoek voor Pokémon Ruby (1.), Sapphire (2.) en Emerald (3.) boven de gouden pinnetjes naar het jaartal 2002 de letters “NINTENDO”, gevold door de productcode AGB-E05-01 (a1.). Voor Pokémon Leaf Green (4.) en Fire Red (5.) zoek je naar het jaartal 2001, "NINTENDO", en de productcode AGB-E02-20 of AGB-E02-30 (a2.). Let goed op dat de tekst over de gehele breedte van de cartridge is gespeld, en dat de pinnetjes aan de boven en onderkant zijn vast gemaakt. Is dit niet het geval? Dan heb je direct te maken met een reproductie! Eventueel kan je de game nog open maken met een 3.8mm gamebitje - die wij overigens ook verkopen - voor verdere inspectie: check in dit geval voor vier gouden rechthoekjes (met puntjes die per cartridge van locatie kunnen verschillen) links op de achterkant van het moederbord (b.). Reproducenten doen de moeite niet om jouw cartridge met goud te faken. Daarnaast hebben Pokémon Sapphire (1.), Ruby (2.) en Emerald (3.) een batterijtje wat in een klein ‘kooitje’ omvangen is (c1.) in tegenstelling tot Pokémon Leaf Green (4.) en Fire Red (5.) die er geen hebben, omdat deze geen tijd gerelateerde events in het spel hebben. Soms ziet het batterijtje er niet altijd uit als het origineel, zoals bij onze versie van Pokémon Emerald: hier is het originele batterijtje door de vorige beheerder vervangen en bevestigd (c2.) om zo tijd gerelateerde gameplay weer mogelijk te maken. Deze cartridge is dus nog steeds even authentiek als het origineel!
  • Kleur van de cartridge: Ook bij deze spellen is de kleur van de cartridge van belang. Respectievelijk zijn Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, Leaf Green en Fire Red, donkerrood, donkerblauw, donkergroen, felgroen en felrood van kleur. Vaak houden reproducenten hier wel rekening mee, dus hou dit niet aan als uitsluiter van de authenticiteit van de cartridge!
  • Tekst op de cartridge: In de meeste gevallen zie je dat bij zowel echte als neppe dat op de cartridges aan de voorkant “GAMEBOY ADVANCE” staat. Soms wordt dit echter vergeten of verkeerd gespeld, en in dat geval heb je te maken met een neppe game. Ook vind je op de achterkant van de cartridge normaalgesproken twee schroefjes met daartussen een rechthoekje met het Nintendologo en de tekst “model AGB-002”en “PAT.PEND. MADE IN JAPAN.” Ook hier geldt dat als dit ontbreekt of verkeerd gespeld je kan uitsluiten dat het een echt exemplaar is, maar als het er wel staat hoeft het dus niet te betekenen dat het wel een officiële game is, let hier dus goed op! Door de transparantie van de cartridges heeft ons fototoestel deze helaas niet goed in beeld kunnen brengen.
  • Label op de cartridge: Het label van Gameboy Advance games worden vaak nagemaakt, maar toch kan je het herkennen aan een aantal kenmerken: het label is niet recht geplakt, het lettertype komt niet overeen of is niet helder, de kleuren zijn niet goed gesatureerd, of het Nintendologo is afwezig of van slechte kwaliteit. Een officiële game herken je juist aan de holografische weerspiegeling van de sticker en aan de tweecijferige seriecode (d.) die ingeprent is op de sticker. 
  • Tijdens het spelen: Mocht je het spel al in bezit hebben en toch twijfelen aan de authenticiteit van je exemplaar, kan je je game net zo goed even in je Gameboy Advance stoppen! Als je het spel opstart, en de tekst “The previous save file will be loaded. The game can be played.” leest, heb je te maken met een neppe reproductie. Indien je bij Pokémon Ruby, Sapphire of Emerald de tekst “The internal battery has run dry. The game can be played. However, time-based events will no longer occur.” leest, hoef je je geen zorgen te maken: de batterij moet simpelweg vervangen worden om tijd-gerelateerde activiteiten in het spel te laten gebeuren, zoals gebeurd is bij de batterij van Pokémon Emerald (c2.). Bij levelseven helpen we je overigens graag met het vervangen van dergelijke batterijen, mocht je dit graag willen!


Dit was ons overzicht van de vijf herkenningspunten voor zowel echte als neppe Pokémon games op de Gameboy Advance. Mocht je ondanks deze puntjes nog steeds niet zeker weten of je met een officieel, authentiek en origineel exemplaar te maken hebt, kan je altijd contact met ons opnemen; met onze ervaring en expertise helpen we graag een handje!

Retro groeten,

Team levelseven


terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock