Hoe herken je echte of neppe Pokémon spellen voor de Gameboy en Gameboy Color?

De Pokémon franchise heeft sinds haar meer dan 25-jarige bestaan wereldwijde impact gemaakt. Men zegt vaak dat Pokémon veruit een van de beste franchises ooit is. Ben jij een gamer die recent weer zin heeft gekregen om deze spellen te herbeleven, of ben jij juist een groentje in de wereld van Pokémon en wil je eindelijk Kanto, Johto of Hoenn induiken? De kans is groot dat je op zoek bent naar een originele, authentieke game cartridge voor je Gameboy, Gameboy Color, of Gameboy Advance. 

Vanwege het grote succes van de Pokémon franchise is de vraag naar deze spellen erg groot. Helaas komt het regelmatig voor dat scammers onofficiële reproducties van Pokémon games proberen te verkopen zonder dat jij daar bewust van bent. De ninja’s van levelseven hebben over de jaren heen meer dan honderden echte én neppe Pokémon games in onze handen gehad. Onze inkoopninja’s garanderen je dat we rigoureus de tijd nemen voor een grondige inspectie van onze cartridges om de authenticiteit van je Pokémon games te waarborgen!

In dit artikel zetten we vijf punten op een rijtje zodat jij zelf kan herkennen of je een originele Pokémon game voor je Gameboy of Gameboy Color in je handen hebt. De beschikbare Pokémon games voor deze consoles zijn Pokémon Red, Blue, Yellow, Gold, Silver en Crystal. Als je wilt weten hoe je officiële Pokémon games voor de Gameboy Advance kan herkennen, volg dan de link naar dit artikel! Laten we beginnen!


❗️Op retronintendokopen.nl verkopen wij allerlei Pokémon spellen, soms met doosje en handleiding en soms zonder, maar altijd origineel, authentiek, en officieel! Neem eens een kijkje op onze webwinkel en misschien zit jouw game er bij!


De vijf herkenningspunten

We hebben de herkenningspunten zowel beschreven in de onderstaande tekst als aangegeven in de bijgevoegde afbeeldingen. In de tekst verwijzen we naar de verschillende herkenningspunten op de afbeelding aan de hand van cijfers en letters!

  • Kleur van de cartridge: Dit is een blikvanger! Indien de kleur van je cartridge niet overeenkomt met de kleur van de titel van het spel heb je te maken met een reproductie. Pokémon Red (1.), Blue (2.) en Yellow (3.) zijn respectievelijk mat rood, blauw en geel. Pokémon Gold (4.) en Silver (5.) zijn respectievelijk goud en zilver met glitters. Pokémon Crystal (6.) is half-doorzichtig blauw met glitters.  
  • Tekst op de cartridge: De woorden op de cartridge zijn een tweede herkenningspunt voor een echte of neppe game. Boven het stickertje van Pokémon moet het woord ‘Nintendo GAME BOYTM(a.) gespeld zijn. De game is niet officieel als dit er niet op staat, of als er vervangende tekst zoals 'Game' staat.
  • Label op de cartridge: Regelmatig zien we op reproducties labels die voor geen meter lijken op de origineel. Het kan zowel liggen aan hoe recht in het midden het label is geplaatst als aan de kwaliteit van het label. Bijvoorbeeld: is de afbeelding uitvergroot en komen de lettertypes niet overeen, of klopt de locatie van logo’s en tekstjes niet? Vaak zit het Nintendologo linksonder en de “Nintendo seal of quality” rechtsonder (b.), en het ESRB-logo boven het Nintendologo (indien aanwezig). Soms zie je het Nintendologo linksonder met de "Nintendo seal of quality" daarboven (b2.). In andere gevallen, indien aanwezig, vind je het ESRB-logo groot links staat (met edities vóór 1999 die een wit logo hebben en edities na 1999 met een zwart logo) en het Nintendologo weer rechts is te vinden. Naast de plaatsing en kwaliteit van het label hebben Pokémon spellen een tweecijferige seriecode geprint op het label; soms zijn deze een beetje weggevaagd of moeilijk te zien op onverzorgde exemplaren, maar dit is een goede peiler om de originaliteit van de game te herkennen! Daarnaast kan je specifiek voor de labels van Pokémon Gold, Silver en Crystal een metallic effect zoals hollow/ foil Pokémon kaarten zien, vaak zie je dit niet op neppe spellen!
  • Feel van de cartridge: Sommige cartridges voelen soms letterlijk fout aan: de ene heeft een lichter gewicht dan andere exemplaren van hetzelfde spel of de textuur is grover vanwege de gietvorm waarin het plastic is geproduceerd. Het is niet altijd even makkelijk om echte of neppe exemplaren aan de hand van deze tip te herkennen en vergt soms wat intuïtie; kijk dus eerst naar de bovenstaande punten!
  • Moederbord in de cartridge: Het moederbord van de cartridge is vaak de makkelijkste manier om een nep exemplaar te herkennen, maar soms heb je niet altijd de tools om je cartridge open te maken. Wij hebben het wat makkelijker voor je gemaakt, kijk bijvoorbeeld naar de bovenstaande foto als referentie! Herken je de gouden vierkantjes, lijntjes, patroontjes, en het Nintendologo (c.) op het board? Bij neppe games zie je deze specifieke patroontjes vaak niet, en al helemaal niet in het goud! Herken je een zwarte kwab soldeerpasta bij de batterij, let dan goed op: batterijtjes zitten normaliter vast op het moederbord zonder soldeerpasta (d.), maar het kan zijn dat de vorige beheerder het batterijtje simpelweg vervangen heeft. Kijk daarom altijd naar de bovengenoemde punten om de authenticiteit van je game te bepalen! Mocht je zelf willen checken in welke staat je moederbord verkeerd, dan verkopen wij 3.8mm gamebitjes zodat jij zelf je game kan openen!


Dit was ons overzicht van de vijf herkenningspunten voor zowel echte als neppe Pokémon games op de Gameboy en Gameboy Color. Mocht je ondanks deze puntjes nog steeds niet zeker weten of je met een officieel, authentiek en origineel exemplaar te maken hebt, kan je altijd contact met ons opnemen; met onze ervaring en expertise helpen we graag een handje!

Retro groeten,

Team levelseven


terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock