Mijn Zapper doet het niet op mijn TV

Dat kan kloppen. De Zapper werkt alleen op CRT-beeldbuizen met analoge video. Je weet wel, van die oude grote bakbeesten die nu op zolder stof liggen te vangen en vaak gratis af te halen zijn van een willekeurige stoeprand.

Ben je serieus met retro gamen bezig en wil je met de oude zapper in de weer om eendjes te knallen, dan zul je dus zo'n CRT-schermpje op de kop moeten tikken.


Maar, maar, maar, waarom dan niet?

Kort gezegd, omdat digitale televisies (LED, LCD, Plasma en alle andere televisies die tegenwoordig in de winkel te krijgen zijn) het beeld met een kleine en inconsistente vertraging doorgeven.

De zapper was een heel creatief stukje technologie, dat slim de beperkingen van de hardware wist te omzeilen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld je afstandbediening, zendt de Zapper geen signaal uit. In feite is het enkel een simpele lichtsensor.

Op het moment dat je de trigger indrukt, gaat er een signaal via de kabel naar de NES console die op dat moment voor 1 frame (nerds voor heel kort) het hele scherm zwart maakt behalve de targets; dat worden witte blokken. Het menselijk oog ziet het niet, maar de Zapper registreert op dat moment of je precies goed op zo'n wit vlak gemikt hebt. Zo ja, dan heb je een dode eend!

Simpele en hele slimme technologie, maar dus wel heel erg afhankelijk van de timing. Bij analoge video gaat dat allemaal precies goed, bij digitale video zit er een kleine vertraging op die ook weer bij elk model anders kan zijn, dan valt dus de hele zapper ervaring in het water.

Zapper hacken

De slimme lezers onder hebben misschien aan de hand van bovenstaande uitleg een manier bedacht om de zapper te "hacken" en de ultieme Duck Hunt high score te halen...

Als de Zapper alleen maar kan registreren of je het op een wit vlak mikt, waarom dan überhaupt op het scherm "schieten". Mik gewoon continue op een gloeilamp en je hebt altijd prijs.

Helaas. Bij oudere modellen van andere type lightguns werkte deze truc en kon je hiermee het spel kraken. De NES Zapper is iets slimmer en detecteert het patroon van "niet wit" - "wit" - "niet wit", waarbij wit dus precies 1 frame lang is.

In theorie zou je nog steeds kunnen cheaten, alleen moet je vingervlug bij de aan/uit knop van je gloeilampje zijn. Succes! 😅


terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock