Gameboy Advance AGS-101 Backlight Mod Bouwen

In deze guide gaan we een AGS-101 backlight schermpje inbouwen in een originele Gameboy Advance.


👋 REPARATIE SERVICE

Wil je het liever door ons laten doen? Dat kan via onze Gameboy Advance Reparatie Service.


Waarom? Omdat je de volledige bibliotheek van alle Gameboy games van Nintendo wilt kunnen spelen op een mooi helder, lichtgevend schermpje natuurlijk. Laten we eerlijk zijn, die Worm Lights zijn best geinig, maar enough is enough.

Tot dusver voldoet het AGS-101 model van de Gameboy Advance SP ook aan de eisen. Helaas is die heel moeilijk te verkrijgen en is het design van de SP voor velen minder prettig. Bovendien had Nintendo met de SP de headphone-jack weggehaald before it was cool.

Kortom, in de ideale wereld willen we het design van de originele Gameboy Advance combineren met het mooie backlight schermpje van de AGS-101 SP. Met deze guide ligt die ideale wereld aan je voeten. 😊

Pro Tip 💡Liever een filmpje kijken? Check deze video van RetroGameCouch :).

Dus zet je Super Mario Maker pet op en zeg tegen je huisgenoot dat je niet kan koken vanavond. Want na deze guide heb jij de ultieme AGS-101 Gameboy Advance. Let's fucking gooooo...


Tijd: 20-40 minuten

🎓Moeilijkheidsgraad: Gevorderde

🛠Benodigdheden:

  • Een originele Gameboy Advance handheld.
  • Een soldeerbout. Een simpel instapmodel is voldoende. Instelbare temperatuur is geen must, maar wel prettig. Een goede stabiele houder is wel aan te raden.
  • Tools om de shell uit te snijden. Bijvoorbeeld een scherp hobbymes en fijn schuurpapier.
  • Een Gameboy Advance AGS-101 Backlight Mod Bouwpakket.

Voorbereiding

Het is handig om eerst de volledige guide te scannen om een idee te krijgen van de stappen. Zorg dat je alle onderdelen goed bewaart. Deels heb je ze later weer nodig. Neem rustig je tijd - remember, slow is smooth en smooth is fast.


STAP 1

Om te beginnen moeten je weten wat voor type Gameboy Advance je hebt. Aan de hand hiervan moet je het juiste ribbon adapter bestellen om het schermpje met het moederbord te verbinden.

Je hebt twee verschillende soorten, de 32 pin en de 40 pin. Je kunt het verschil het makkelijkste zien aan de hand van het getal aan de achterkant van het moederbord. De 32 pin consoles beginnen altijd met een 1. De 40 pin consoles beginnen met een 0.

Pro Tip 💡Je kunt dit ook zien zonder de Gameboy uit elkaar te halen. Onder het batterijklepje, boven de batterijen zit een klein gaatje in de behuizing waardoor je het modelnummer op het moederbord kunt zien.

STAP 2

Volg de stappen in onze Gameboy Advance Behuizing Vervangen guide om je Gameboy Advance te demonteren. Koppel ook het LCD-scherm los van het moederbord door de ribbon cable voorzichtig los te trekken uit de connector.

Let op:  Er zitten twee locking tabs aan de zijkanten van de connector. Deze dien je omhoog te schuiven om de ribbon cable los te maken en schuif je later weer vast om hem op zijn plaats te locken.

Je hebt nu een los GBA moederbord van jouw eigen Gameboy Advance.

STAP 3

Voor we met het nieuwe schermpje in de weer gaan, moeten we eerst de nieuwe behuizing in orde maken. Het AGS-101 schermpje is net wat groter dan het originele scherm, dus als je de originele behuizing wilt gebruiken, moeten we die aan de binnenkant modificeren. Dit is niet per se de moeilijkste, maar wel de meest tijdrovende stap in de hele proces.

Verwijder de aangegeven randjes aan de binnenkant van de shell. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een scherp Stanley mes. Het kan helpen om deze voor elke snede telkens verwarmen, dan snijd je makkelijker door het plastic heen. Gebruik bijvoorbeeld een kaars om snel heen en weer te gaan tussen verwarmen en snijden. Heb je gelijk je een kaarsje aangestoken om te bidden dat je niet per ongeluk uitschiet. 🙏

Schuur de overgebleven behuizing mooi glad met heel fijn schuurpapier.

Zowel het snijden als schuren kan gewoon met de hand, maar hier kunnen wat professionelere tools, bijvoorbeeld een goed rotary tool kitje, het verschil maken tussen er soepeltjes doorheen fietsen en een lange strijd met de elementen.

Let op:  Als je een transparante behuizing hebt moet je extra voorzichtig zijn met snijden en schuren, zodat er geen witte "vlekken" in de behuizing komen die van buitenaf te zien zijn.

STAP 4

Nu kunnen we starten met opbouwen. Leg het AGS-101 schermpje in de behuizing. Connect de 32 pin of 40 pin ribbon connector aan de ene kant met het schermpje en aan de andere kant met het moederbord. Zorg dat de locking tabs van de connectors beiden weer goed dicht zitten.

Let op:  Wees voorzichtig met het losse draadje dat aan de ribbon cable vast zit. Deze is erg fragiel en moet niet los komen van de ribbon cable.

De ribbon cable is wat langer dan nodig. Je kunt deze het makkelijkste kwijt in de console door een Z-vorm te vouwen met de connector de uit het schermpje komt.

STAP 5

Dit is de enige stap waar we de soldeerbout voor nodig hebben. Om de maximale brightness uit het schermpje te halen, heeft deze extra power nodig. Dit gaan we aftappen van het moederbord, door het draad aan de ribbon cable vast te solderen op een specifiek soldeerpuntje op het moederbord: de bovenkant van het DA1-puntje.

STAP 6

Dat was hem! Je hebt nu je backlight geïnstalleerd én van stroom voorzien. Je kunt nu STAP 2 in omgekeerde volgorde doorlopen om het moederbord terug in de behuizing te krijgen.

Het AGS-101 schermpje is een stukje dikker dan het originele scherm en je moet de extra ribbon cable en het extra draadje ook nog kwijt, dus het is allemaal wat krapper. Zorg er in ieder geval voor dat er geen bedrading in de weg zit voor de schroefjes.

STAP 7

Geniet. En game. Zonder mate. Maar vooral wel met je maten. En laat ze zien wat voor moddervette Gameboy je gebouwd hebt. Een 1e generatie Gameboy Advance met een AGS-101 Backlight schermpje, jij hebt het gefixed, goed bezig 👊

Deel vooral even het resultaat van je werk met ons. Vinden we leuk!

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock