Onze favoriete games per Nintendo console

Bloemen verwelken, maar onze retro hardware en games niet (wel ervanuitgaande dat je ze niet door je kamer heen hebt gesmeten). Vaak is het in de wereld van retro moeilijk om door de bomen nog het bos te zien; er zijn zoveel consoles, elk met honderden al dan niet duizenden spellen. Echter, ongeacht of je nieuw bent in de wereld van retro die niet weet waar te beginnen, of een verharde veteraan bent die opzoek is naar nieuwe inspiratie voor hun collectie, nodigen we je uit om verder te lezen!

Vandaag vertelt onze redactie, bestaande uit Justy, Craig, Tim en Bauke over hun favoriete games per Nintendo console! Jazeker, we benoemen onze games in chronologische volgorde van uitgave: van de NES tot de Nintendo GameCube en van de GameBoy Classic naar de Nintendo Switch. Pak een bak popcorn en grab your soda. Enjoy!

(V.l.n.r.: Justy, Craig, Tim, Bauke)


Nintendo Entertainment System (1985)

Craig: Final Fantasy

Ah... De NES. De console die ik relatief recent leerde kennen, maar die me een aantal van mijn mooiste videogame herinneringen heeft gegeven. Rewind to Januari 2018: het begin van mijn streamcarrière op Twitch waar ik startte met een 'Best Games of All Time' challenge. De eerste spellen waren op de NES, zoals the Legend of Zelda, Mega Man, en Super Mario 3. Helaas stonden deze spellen nooit een kans om op te staan tegen Final Fantasy, de franchise waar ik sinds mijn 12e al een grote voorliefde voor heb. Dit spel stond ten gronde van minstens een kwart voor mijn liefde voor gamen. Om dit spel te mogen spelen, met die nostalgische 8-bit muziek op de achtergrond, was een privilege.

Tim: Mega Man 2

Ik ben net te jong om vroeger de NES meegemaakt te hebben, dus die heb ik pas veel later ontdekt. Eigenlijk is het niet te doen om de classics als Super Mario Bros en Pac-Man links te laten liggen, maar ik ga toch voor Mega Man 2, al is het maar omdat die serie zo mooi laat zien hoe je toch uren gameplay uit een heel beperkt geheugen kan halen door het gewoon idioot moeilijk te maken.


Gameboy Classic (1988)

Craig: Donkey Kong '94

Misschien het aller-aller-aller-eerste spel wat ik ook heb gespeeld. Als 4 jarige kleuter mocht ik op vakantie in Frankrijk op de 'speciale GameBoy' van mijn tante spelen. Over en weer switchten mijn neef en ik door de beschikbare spellen, maar het spel wat het beste bleef hangen was de puzzleplatformer Donkey Kong 94: een uitbreiding van de originele Donkey Kong waar Mario nogmaals Pauline (niet Peach) probeerde te redden uit de klauwen van 's werelds bekendste terroraap. De muziek, level design, en moeilijkheidsgraad waren zo goed dat ik hem tot de dag van vandaag nog met veel plezier revisit.

Tim: Donkey Kong Land II

Donkey Kong Country 2 voor de Super Nintendo, maar dan zo dat je hem ’s avonds met een zaklamp onder de dekens op je GameBoy pocket kon spelen. Wat wil je nog meer?

Bauke: Tetris

Tetris heeft wel een heeft wel een mooi plekje in mijn hart gekregen, mede door het eindeloos testen van een GameBoy waarvan je ondertussen wel weet dat deze meer dan prima is. Ook tijdens het inpakken komen mijn Tetris skills ten goede waardoor het PostNL karretje optimaal benut word.


Super Nintendo Entertainment System (1991)

Craig: Chrono Trigger

Het beste spel ooit. Klaar. Punt uit. De muziek. De gameplay. Het verhaal. De personages. De worldbuilding. Alles klopte aan dit spel. Dit is the pinnacle of JRPGs en bepaalde hoe het genre voor de komende 20 jaar zou ontwikkelen. Met meer dan 12 eindes is de replayability van dit spel zelfs in het heden bijna ongeëvenaard. Zelfs als het spel in het heden uit zou komen, zou het makkelijk meegaan met de huidige concurrentie.

Tim: Super Mario All Stars

Ha, toch nog gelukt om de klassieke Super Mario Bros in het lijstje te krijgen. Vooral de Lost Levels die ze hadden laten invliegen uit Japan waren een leuke toevoeging op deze multi-cartridge.


Nintendo 64 (1996)

Craig: Paper Mario

Een van de eerste spin-offs in de Mario geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog steeds leeft. Paper Mario introduceerde de JRPG elementen die spellen zoals Final Fantasy en Dragon Quest zo succesvol maakte, om een charmant doch uitdagend spel op de kaart zette. Het blijft een van de sterkste en meest dappere spellen die Nintendo heeft uitgebracht.

Tim: Banjo Kazooie

De Nintendo 64 is de console die voor mij de meeste herinneringen naar boven brengt. Uiteindelijk is dit hele bedrijf begonnen met het nostalgische gevoel van het Mario Kart 64 deuntje dat weer door het studentenhuis galmde. Ocarina of Time was geweldig, Mario Party helemaal grijs gespeeld en ik zou iedereen aanraden om eens een platformer op de N64 op te pakken om te zien hoe de wereld van 3D gaming is begonnen. Donkey Kong 64, Super Mario 64, Conker’s Bad Fur Day, Rayman 2, er zijn er genoeg. Op deze console is het echt als kiezen wie mijn favoriete kind is, maar ik ga dan toch voor onze Banjo met zijn gevleugelde vriend.


Gameboy Color (1998)

Craig: The Legend of Zelda: Link's Awakening DX.

Je zou denken dat Link's Awakening op de Nintendo Switch de enige remake is, maar niks is minder waar: de originele GameBoy classic had al een heruitgave, en dat was Link's Awakening DX. Juist omdat de graphics nog zo lekker retro en lelijk waren in tegenstelling tot onze hedendaagse chibi artstyle, was dit een van de eerste spellen die alle succeselementen van het monumentale eerste spel tot zijn voordeel gebruikte en er zelfs op uitbreidde.

Tim: Pokémon Silver

Ik zal nooit vergeten hoe dat een buurjongetje mij de ultieme glitch in de Pokémon matrix liet zien: door op het goede moment de GameBoy uit te doen - precies als er “"SAVING... DO NOT TURN OFF THE POWER" op het scherm stond - kon je je Pokémon clonen. Poah, nog nooit had ongehoorzaam zijn zoveel opgeleverd. De volgende dag kon ik shinen op het schoolplein met mijn nieuwe trucje. Ik kan je vertellen, daar kan geen instagram like tegenop 😉.


Gameboy Advance (2001)

Craig: Mario & Luigi: Superstar Saga

Om mijn favoriete spel op de GameBoy Advance te kiezen is hetzelfde als je favoriete kind te selecteren uit een gezin van vier vijflingen. Er zijn zoveel pareltjes op dit console dat het gewoon niet eerlijk is. Eerst wilde ik door de nostalgische factor en de overkill aan trompetmuziek makkelijk voor Pokémon Sapphire gaan, maar om de variatie er lekker in te houden en jullie een obscure classic te geven ga ik voor Mario & Luigi: Superstar Saga: een reinvention van de Paper Mario series, maar nu met Luigi als kameraad tot Mario! De innovatieve gameplay, waarmee je Mario bestuurt met de A knop en Luigi met de B knop, bovenop de prachtige wereld, de meest charmante muziek, en de eigenlijk best pittige moeilijkheidsgraad, blijft dit een van mijn favoriete spellen ooit.

Tim: Super Monkey Bal Jr.

Het is een aap in een bal. Need I say more?


Nintendo Gamecube (2003)

Justy: Mario Party 4.

Mijn favoriete game van de GameCube is de enige echte Mario Party 4. Ik heb er zoveel herinneringen aan: in de tijd van toen ik nog klein was speelde ik vaak met mijn alleenstaande vader heerlijk potjes van dit spel. De minigames zijn goed in elkaar gezet en vooral de speelborden in Mario party 4 zijn fantastisch.

Craig: Pokémon Colosseum

Een spel die niet veel mensen kennen. Zelfs Pokémon fans kijken soms vragend op als ik over dit spel vertel. Toch is het een pareltje. Er is zoveel te zeggen over dit spel dat ik er bijna een essay over kan schrijven. Ik probeer het kort te houden. Dit spel is het moeilijkste en duisterste Pokémon spel wat er is. Je hebt alleen maar double battles, je vecht met zogenaamde Shadow Pokémon die je eerst na langdurig vechten moet purifyen voordat je ze kan levels, en de muziek is by far het beste in de Pokémon franchise. De animaties van dit spel worden tegenwoordig als beter beschouwt dan welk Pokémon game dan ook, zelfs Pokémon Sword tipt hier zelf niet aan. Geloof je me niet? Zoek het op!

Tim: Super Smash Bros: Melee

De ultieme party game met stiekem een hoop diepte als je echt goed werd. Dat laatste gold zeker niet voor mij, though. Ik had niet de skills van sommige van mijn vrienden, dus het was vaak een kwestie van op de achtergrond hangen met Marth en wild met de C-stick zwaaien. Maar als dat zwaard dan een keer goed landde… 

Bauke: BMX XXX

Niets is natuurlijk lekkerder dan een combinatie aan trucjes uit je mouw schudden op een veel te klein fietsje terwijl je met een schuin oog kijkt naar de pixelachtige vrouwfiguren in-game 😉.


Nintendo DS (2004)

Craig: Pokémon Heart Gold

Ook al hebben Colosseum en Sapphire een nostalgisch plekje in mijn hart, kan je er niet omheen dat Pokémon Heart Gold niet alleen de beste Pokémon remake is, maar gewoon de beste Pokémon game uit de gehele franchise. Als twaalfjarig jochie kocht ik dit spel inclusief Pokéwalker, dat apparaatje waar je Pokémon naar kon overzetten, aan je spijkerbroek kon hangen, en kon trainen als je over straat liep en naar school ging. Snel had ik door dat ik het systeem kon cheesen, en snel fixeerde ik de Pokéwalker aan mijn schoen, waar ik tot de grote irritatie van mijn juf continu mijn voet op de grond zat te tikken om, you guessed it, mijn wezentjes te trainen.

Bauke: LEGO Batman

Een beetje door Arkham Asylum slenteren en zo nu en dan boefjes een corrigerende tik uitdelen terwijl je ook nog in strijd bent met je grootste rivaal de Joker. Dat is allemaal dagelijkse kost in LEGO Batman.


Nintendo Wii (2006)

Justy: Mario Kart Wii

Mario Kart Wii voelt nu nog steeds niet verouderd aan en daarom is het zo een geweldige game, alsof het voorliep op zijn tijd toen het uitkwam. Het racen zelf is heel vloeiend en je kunt veel verschillende uitdagingen halen en nieuwe auto’s, motors of karakter unlocken. Mario Kart Wii is heel uitdagend als je het maximale eruit wilt halen en is gelijker tijd ook heel simpel als je alleen even wat plezier wilt beleven.

Craig: Wii Sport Resort

Wii Sport was amazing, maar met de uitgave van de Wii Motion Plus controller veranderde de klungelige witte afstandsbediening in een echte verlenging van je arm. Tafeltennissen voelde levensecht en zwaardvechten werd zo immersive omdat je deze keer je zwaard zo moest afstemmen ten opzichte van de positie van je tegenstander. Basketballen was unforgettable, boogschieten was amazing en frisbeegolf was een heerlijk ontspannen manier om je zondagmiddag met je maat door te brengen.

Tim: Super Mario Galaxy 2

Het moge inmiddels duidelijk zijn; ik ben een sucker voor een goede platformer, en dit is één van de beste.


Nintendo 3DS (2011)

Craig: Pokémon Sun

Het is hier stil... Veel te stil. Waar is iedereen?
Na Heart Gold was ik vanaf mijn 12e als edgy teenager Pokémon uit het oog verloren. Helaas had ik nooit genoten van Generation V (hoewel ik ze nu wel met liefde in mijn hart houd), maar alles veranderde toen ik als 19 jarige young adult terugkeerde in de wereld van Alola. Met trots keerde ik terug naar mijn roots, en nooit voelde Pokémon frisser, innovatiever, maar toch zo hetzelfde. De eilanden, geïnspireerd naar Hawaii, waren prachtig, en de nieuw geïntroduceerde Pokémon behoorde tot een aantal van mijn favoriete ooit. Ook al had Pokémon Alpha Sapphire, de remake van Pokémon Sapphire op de GameBoy Advance meer nostalgische waarde, behoort dit spel met zijn getoonde lef tot een van mijn favorieten op deze console.


Nintendo Wii U (2012)

Craig: The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Eigenlijk heb ik weinig spellen gespeeld op de Wii U (in cijfers uitgedrukt: 0). Toch wil ik hier een honorable mention maken, the remaster van the Wind Waker, officieel eerst uitgegeven op de GameCube. Geen enkel Zelda spel heeft tot op de dag mij op esthetisch level zo betoverd als deze. De pastelachtige graphics bovenop de bedwelmende fluitmuziek van de main theme hebben mij zo emotioneel naar de credits van een spel doen kijken. Dankjewel Koji Kondo, you are a genius!

Tim: Super Mario Maker

Ik heb de Wii U puur voor deze game opgepikt. Ik vermoed dat dit de eerste game is die ik erbij pak als mijn dochter straks oud genoeg is om fatsoenlijk een controller vast te houden. Ik zie het helemaal voor me. Papa die de hele nacht bezig is om een razend ingewikkeld level in elkaar te zetten en dochterlief die hem de volgende ochtend in de paar minuutjes voor schooltijd gelijk maar eventjes uitspeelt.


Nintendo Switch (2017)

Justy: Super Smash Ultimate

Mijn favoriete game van de Nintendo Switch moet wel Super Smash Ultimate zijn. Dit speel ik tot op de dag van vandaag nog af en toe met mijn broer en het blijft een beleving op zichzelf. Zoveel karakters en zoveel speelvelden, altijd kun je er een leuke tijd mee maken. Super Smash Ultimate is een heel uitgebreid vechtspel met veel verschillende bewegingen en combo’s en dat maakt het zo leuk.

Craig: Xenoblade Chronicles 2

Dit spel is een bijzondere. Er zitten wat lows in - zo is het merendeel van de fetchquests vermoeiend en kan het verhaal soms langdradig over komen - en de highs worden laat pas echt duidelijk. Maar als je de highs ziet voor wat ze zijn, dan zijn het echt high insurmountable highs. Ik denk dat dit spel mij zo heftig heeft laten huilen in vergelijking tot welk ander spel dan ook, met haar combinatie van ontroerende muziek, prachtige omgevingen, een intens maar weldoordacht verhaal dat mij verliefd heeft laten worden op deze serie. 10/10 would break my heart over again.

Tim: Pokémon Sword

De Pokémon game zoals die altijd was bedoeld. Toen ik als klein ventje Pokemon op de GameBoy speelde, droomde ik stiekem van een wereld vol met echte drie-dimensionale Pokémon. Ongetwijfeld gaat de wereld van de VR ons ooit nog dichterbij brengen, maar voorlopig komen Sword en Shield aardig in de buurt.


terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock