De Strijd Voor Duurzaamheid

Elke dag een beetje duurzamer.

Duurzaam? Maar jullie verkopen toch gebruikte spullen?

Klopt, maar dat betekent niet dat we niet alsnog een enorme hoeveelheid grondstoffen verbruiken, energie consumeren, en afval produceren.

Sommige dingen gaan goed, een hoop dingen kunnen nog veel beter. Op deze pagina vind je enkele voorbeelden van onze StrijdVoorDuurzaamheid™.


Het is toch ons bedrijf?

Veel van de verbeteringen zijn ontstaan door ideëen die we van jullie hebben gekregen. Weet jij iets dat we beter kunnen doen, laat het ons vooral weten!

Bezorging op de Fiets

Misschien wel de leukste verandering in onze StrijdVoorDuurzaamheid™ tot nu toe! Vanaf deze week wordt namelijk een deel van jullie bestellingen bezorgd door de helden van Fietskoeriers.nl - op de fiets dus.

Dus woon jij in een grote stad in Nederland en bestel je binnenkort bij ons een stukje video game nostalgie, dan heb je grote kans dat er de volgende dag zo'n held bij je voor de deur staat.

Fietskoeriers

In 30 steden in Nederland worden de pakketjes op de fiets bezorgd. Er wordt standaard 's avonds geleverd, de levertijd blijft gewoon even snel als je gewend bent, en de verzendkosten ook. Enige verschil is dat in plaats van een bestelbusje de nieuwe Bauke Mollema je pakketje komt bezorgen! :)

Kosten: Het verzendproces wordt iets complexer, omdat we nu meerdere stromen hebben die we moeten scheiden. De kosten per pakketje zijn al met al nét iets hoger, maar dat valt te overzien.

Opbrengst: Alle fietskoeriers samen zijn in 2018 66x de wereld rond gefietst. Dat scheelt 396.7 ton CO2 uitstoot ten opzichte van bestelauto's. Voor 2019 liggen de doelen nog weer hoger. Jullie pakketjes gaan daar ongeveer 0.08% aan bijdragen ;).

We Recycle met WeCycle

Jack Johnson zong er al eens over; de 3 R's reduce, reuse, recycle. Wij maken er zelf graag reuse, repair, recycle van. Dat hoeft gelukkig allemaal echt niet zo heftig te zijn en samen komen we al een heel eind!

Reuse

De reuse gaat natuurlijk al top. Jullie zijn allemaal klanten van ons en dat betekent dat dankzij jullie al die moddervette oude games nieuw leven in worden geblazen (pun intended). Applaus voor jezelf!

Repair

Misschien heb je zelfs wel eens een kijkje genomen tussen onze reparatie-handleidingen en heb je de repair ook afgetikt. Lekker bezig!

Recycle

Eerlijk is eerlijk, de recycling liet vanuit ons nog wat te wensen over. We hadden karton en restafval apart en een ergens stond een verdwaalde doos met oude batterijen en dat was het wel zo'n beetje. Op dit gebied gaan we nu weer een stapje de goede richting in, want vanaf nu kun al je oude (kapotte) electronica bij ons inleveren en wordt dit dankzij de helden van WeCycle optimaal gerecycled. Bam! Jack zou trots op ons zijn.

WeCycle

Wat kun je inleveren?

Je kunt bij ons al je kleine elektronische apparaten, beeldbuizen en batterijen kwijt. Dus niet alleen je kapotte Nintendo controller, maar ook je CRT televisie, je oude stofzuiger en je koffieapparaat.

Kosten: Wat ruimte om 2 grote bakken van WeCycle te plaatsen en wat energie om het beter te scheiden. Verder bespaart het ons geld, want het is voordeliger dan restafval.

Opbrengst: Ongeveer 240kg/jaar aan elektronica dat anders op de landfill was geëindigd en nu goed gerecycled kan worden.

Dubbelzijdige Pakbonnen

Als je wel eens iets bij ons besteld hebt, heb je vast gezien dat we ons best hebben gedaan op een een mooie, originele pakbon voor bij de producten. Als je wel is een hoop verschillende producten in 1 order hebt besteld, heb je ook gezien dat die pakbon al snel over meerdere enkelzijdig geprinte pagina's verdeeld was.

Pakbonnen RetroNintendoKopen.nl

Dat laatste is vanaf nu niet meer het geval. Vanaf vorige week kunnen alle pakbonnen dubbelzijdig geprint worden. De enige verandering die we hiervoor moesten doorvoeren was de manier waarop de pakbonnen technisch gegenereerd worden, zodat op de goede plekken een lege pagina wordt toegevoegd en de achterkant van de pakbon van Link niet op dezelfde pagina komt als de voorkant van die van Ash.

Een hele kleine simpele verandering in het proces en dat scheelt vanaf nu élke dag in de hoeveelheid papier die we printen. Al die kleine beetjes lopen op tot naar verwachting 1750 A4'tjes per jaar die we minder printen.

Kosten: Uurtje klussen in de code.

Opbrengst: 1750 A4'tjes per jaar (minus 30 voor de eerste batch, waarbij bleek dat ondergetekende niet goed in de code had geklust).

Pakbonnen Inkoop

Naast het bestellen van producten, kun je bij ons ook je oude video games en consoles kwijt. Alle inkoop websites vind je terug op deze pagina.

Deel van het proces was dat je als verkoper een Pakbon in pdf-formaat kreeg met je verkooplijst die je vervolgens bij de doos moest doen. Regelmatig gaven klanten aan dat dat nog wel is lastig was, omdat ze geen printer voorhanden hadden. En daarnaast kostte het natuurlijk een hoop papier.

Pakbonnen NintendoVerkopen.nl

Vanaf nu is de pakbon bij de Inkoop helemaal niet meer nodig. Voor de verkoper is de verkooplijst digitaal beschikbaar en wij hebben intern het proces zo aangepast dat we de uitgeprinte pakbon helemaal niet meer nodig hebben. Win Win.

Dit was best wel een ingrijpende verandering in het proces van het verwerken van de inkoop, maar die heeft behalve het overbodig maken van de pakbon er ook voor gezorgd dat het verkoopproces voor jullie nog makkelijker is geworden. Naar verwachting scheelt het ongeveer 2100 A4'tjes per jaar.

Kosten: Flinke tijdsinvestering in het veranderen van de interne processen en software.

Opbrengst: 2100 A4'tjes per jaar.

Dopper Flessen

Je kent ze vast wel. De vrolijk gekleurde waterflessen waar elke hipster mee rond paradeert. Maar ken je ook het verhaal achter de fles?

Dopper Fles Retro Nintendo

De missie van Dopper is om het verbruik van single-use plastic te verminderen, door een duurzaam alternatief te bieden voor standaard plastic waterflesjes. Voor meer informatie en een berg schokkende feitjes over de hoeveelheid plastic afval die we zijn allen creëren, check vooral even de Dopper website.

Hoe past Dopper dan in onze Strijd voor Duurzaamheid? Nou, er gaat op zo'n werkdag stiekem best een hoop water doorheen. Bij jou zal het vast niet anders zijn. Als ik even voor mezelf spreek, meestal zijn het 1 of 2 bakken koffie en de rest van de dag water. En dat water gaat altijd in kleine bekertjes die bij de waterkoeler staan. Dat zijn al snel 3 à 4 bekertjes per dag. Elke dag. Voor ons alledrie. Dat zijn een hele hoop bekertjes: 2625 bekertjes per jaar om precies te zijn.

Dat schiet niet op natuurlijk, dus al die 2625 bekertjes zijn nu vervangen door slechts 3 Dopper flessen. Drinkt beter, je hoeft niet zo vaak te lopen en je scoort nog wat gratis reclame ook. Bam!

Kosten: €52,-

Opbrengst: 2625 kartonnen bekertjes per jaar

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock