"May The 4th Be With You!" | Een overzicht van de beste Star Wars games ooit

Vandaag op 4 Mei vieren de film-, pop-culture-, lego- en uiteraard gaming communities de internationale Star Wars dag. “May The 4th Be With You.” Ter gelegenheid van deze feestdag, willen wij als (retro)gaming familie jullie meenemen naar een ver, ver, verleden. 

Craig hier, communicatieninja bij levelseven! Ook ik droomde over spaceships en lightsabers, en werd vanochtend met een warm nostalgisch gevoel wakker. Ik draaide me nog een keer om en keek naar de andere kant van mijn kamer terwijl ik met trots mijn LEGO Star Wars helmen bewonderde. Fris uit de douche stappende twijfelde ik of ik mijn Jedi of Sith Lord sokken aan deed, en toen ik eenmaal in onze verzendschuur belandde opende ik mijn laptop met Star War stickers om dit stuk voor jullie te schrijven. 

Vandaag neem ik jullie mee op chronologische tijdreis door de beste Star Wars spellen die wij over de afgelopen veertig jaar hebben mogen spelen. Het eerste spel, “Star Wars: The Empire Strikes Back” kwam uit op de Atari in 1982, en sindsdien telt de catalogus een totaal aan 98 spellen, met “LEGO Star Wars: The Skywalker Saga” als de meest recente uitgave. Hold on to your seats, gezien we met lichtsnelheid razen door de pareltjes die de franchise ons gegeven heeft. 

Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader (2000) - Nintendo Gamecube

Onze eerste entry trapt af met Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader. Dit juweeltje wordt bijna universeel gezien als het beste Star Wars spel dat destijds op de markt beschikbaar was, en werd omarmd als een van de grafische wonderen op de Nintendo Gamecube. Het spel absorbeert je in een prachtige reconstructie van grootste veldslagen die we destijds met ontzag gedurende de originele trilogie meemaakten. Enemy vaartuigen vliegen je in grote getalen om de oren terwijl je eigen troepen je proberen te beschermen. Het immersie gehalte wordt bovendien naast de gebruikelijke geluiden die we gewend zijn van Star Wars sterk gecomplementeerd met de originele soundtrack van de films, gecomponeerd door niemand anders dan John Williams. Dit is het perfecte spel voor de fans die liever in de lucht vliegen dan die met hun voeten op de grond willen staan.

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002) - XBOX, Nintendo GAmeCube & PC

Gelukkig heeft Star Wars meer te bieden dan het grote aantal veldslagen in de ruimte; Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast neemt je mee naar een sterk actiegedreven spel met veel first-person shooter scènes gecombineerd met third-person lightsaber gevechten. Dit was het eerste spel waar de lightsaber gevechten echt voor het eerst succesvol geïmplementeerd werden, en de spanning was direct voelbaar vanachter het scherm: er wordt verwacht dat je snel reageert om inkomend offensief te verdedigen terwijl je je force power voorbereid in een poging om de tegenstand te verpletteren. Ook hier wordt de originele soundtrack van John Williams weer tot in de puntjes toegepast, en deze staat samen met prachtige indoor locaties en een goed doordacht en interessant verhaal ten gronde aan het succes van dit spel. We stappen in dit spel namelijk even af van de originele canon verhaallijn als we Kyle Katarn (een volledig ingesproken personage met goede character development) volgen om zo van een high quality en unieke Star Wars ervaring te genieten. 

Star Wars: Knights of the Old Republic I (2003) & II (2004) - XBOX & PC

Misschien cheat ik hier omdat ik twee spellen includeer, maar zowel Knights of the Republic I als Knights of the Republic II: Sith Lords zijn grotendeels ontworpen volgens dezelfde succesvolle trends, en hoe! BioWare, de ontwikkelaars die ons zeer succesvolle franchises zoals Mass Effect en Dragon Age hebben geleverd, nemen ons mee in een ambitieuze poging om een rijke RPG-ervaring te geven in een nog verder verleden waarin de originele films plaats vonden, zo’n 4000 jaar eerder! Door deze tijdreis in het verleden faciliteerde BioWare zichzelf om een canon-onafhankelijk verhaal te ontwerpen wat tegelijkertijd ontzettend trouw bleef aan de lore van de films. Beide delen geven je de volledige vrijheid om je character te ontwikkelen als morele en rechtvaardige Jedi of als sluwe en kwade Sith, en je gemaakte keuzes beïnvloeden niet alleen hoe het universum en haar volkeren je beschouwen, maar ook uiteindelijk het verloop van het verhaal en het eventuele slotakkoord. Met verschillende prachtig uitgewerkte locaties en deze keer een niet door John Williams gecomponeerde soundtrack die nog steeds prachtige Star Wars vibes afgeeft, zijn beide spellen essentieel voor je Star Wars gamecollectie. 

Star Wars Battlefront II (2005) - PS2, XBOX, PSP, PC

Star Wars Battlefront II is na de uitgave van Star Wars Battlefront I het allereerste exemplaar van een nagenoeg perfecte all-out warfare massive online multiplayer game geworden. Door de tekortkomingen van het eerste spel te verbeteren en de originele basis nog verder te perfectioneren geeft dit spel de gamer de kans om zich volledig als soldaat onder te dompelen in een handjevol van de grootste veldslagen in de Star Wars lore. Met veldslagen met ruim 24 tot 32 spelers tegelijkertijd faciliteerde LucasArts een ware oorlogse ervaring. Ook is de singleplayer ervaring uitgebreid, met degelijke missies die gedurende de campaign van de 501st op zijn minst vermakelijk genoeg zijn voor elke Star Wars fan. Ook al kon dit spel niet de magie losmaken van de originele Battlefront, was het ten tijde van de 00s de ultieme multiplayer ervaring in een universum, ver, ver weg. 

Lego Star Wars: The Complete Saga (2007) - PS2, PS3, Xbox 360, Nintendo DS, Wii & PC

De samenwerking van LucasArts en LEGO was vóór de release van Lego Star Wars: The Complete Saga nog in haar babyfase, maar na de uitgave van deze blockbuster maakte de fusie van deze twee giganten duidelijk dat The Complete Saga de rode loper uitrolde voor vele toekomstige games. De samensmelting tussen deze twee merken was verfrissend en maakte Star Wars toegankelijk voor zowel de jonge als doorgewinterde fans. Met een knullig en effectieve vorm van slechte humor baan je jezelf door een totaal van 36 levels verdeeld over de 6 originele films. Het spel was zich bewust van zijn simpliciteit en koos intelligent voor een collectathon-achtige gameplay: nadat je het spel voor het eerst uitspeelde kon je met een wilde entourage van Star Wars karakters terugkeren om puzzels opnieuw op te lossen en zo vele verborgen collectibles te verzamelen. Het ironische aan dit spel? Het was op de PSP destijds misschien de best uitziende game die er was. Een must-play voor elke Star Wars fan. 

Star Wars: The Force Unleashed (2008) - PS2, PS3, XBOX 360, Nintendo DS, Wii & PC

Ik val even met de deur in huis: Star Wars: The Force Unleashed is een van de meest epische Star Wars ervaringen die je ó zo gedurfd mee durft te nemen in de meest duistere ervaring die het universum van hier ver, ver vandaan ons heeft gegeven. Misschien is het niet het beste spel wat LucasArts ons heeft voorzien, maar de controle over de force die je als Darth Vader’s geheime padawan verkrijgt is overtuigend en verslavend. Als voorbeeld: de Force Push is geen duw maar eerder een shockwave waar je opponent werkelijk naar achter geblazen wordt en in een al vliegend TIE-schip kan laten crashen. De keuze om de protagonist de controle over elektriciteit te geven is misschien een beetje willekeurig, maar bijna niets in de hele franchise voelt meer episch dan het vliegend kunnen spiesen van een Stormtrooper met een hooggespannen-ampère-lazerzwaard. Het is werkelijk waar ontzettend knetterend krachtig. Je merkt aan mijn enthousiasme al dat de gameplay en de story de uitblinkers zijn in dit spel, maar de controls beperken regelmatig de “oemf” die je verwacht te ervaren bij een dergelijke beschrijving, en ook leven de level designs en de bossfights niet altijd helemaal op naar de verwachtingen die het spel neerzit. Al om al is deze game ongeacht zijn kleine minpuntjes ontzettend vermakelijk.

Star Wars Battlefront II (2017) - PS4, XBOX one & PC

En dan maken we opeens een sprong van bijna tien jaar in de toekomst. Het laat goed zien dat de game developers achter de Star Wars game voor een tijdje niet hebben kunnen toeleven naar de kwaliteit die ze in de 00s leverden. De eerste remake van Star Wars Battlefront die in 2015 uitkwam was ondanks zijn mooie presentatie toch mede door de vele bugs, slechte performance, en niet-samenhangende gameplay niet het beste Star Wars product. Star Wars Battlefront II maakt evenals zijn voorganger uit 2005 heel veel goed. Veruit is het dankzij de Cry Engine - ook gebruikt voor spellen zoals Battlefield - een van de mooiste spellen die ooit de gamewereld getrotseerd heeft, en met 11 maps tegenover de 4 maps uit de 2015 versie was er meer Star Wars te ontdekken dan ooit tevoren! De slagvelden zijn nog groter als 64 spelers tegelijktertijd in het diepe gegooid worden. Star Wars Battlefront II is de net iets volledigere en verfijnde versie van zijn eerder uitgebrachte kleinere broertje, en is voor de moderne gamer de beste all-out-warfare experience die er in de Star Wars universe ervaren kan worden. 

Star Wars Jedi: Fallen Order (2019) - PS4, XBOX One & PC

Star Wars meets Dark Souls. Ja, ik had zelf niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken, maar het is echt gebeurd! Star Wars Jedi: Fallen Order is naar mijn mening de beste action-based Star Wars game die tot op het heden bestaat. Zoveel dingen kloppen aan dit spel: de omgevingen zijn veruit onvergetelijk en betoverend, de soundtrack is toepasselijk en geeft je die unieke John Williams vibe, en de gameplay is (voor het eerst in een action game) echt ontzettend verfijnd, precies en volledig. Door inspiratie te trekken uit de high-risk design van Souls-games waar je opgebouwde experience naar je volgende level verloren kan gaan als je twee keer achter elkaar dood gaat, slaagt dit spel er zonder twijfel in om je het Star Wars universum nu als echte intimiderende en gevaarlijke omgeving te beschouwen. Het verhaal is aangrijpend en speelt zich direct af na de gebeurtenissen van Episode III: Revenge of the Sith. Cal, de hoofdpersonage van ons verhaal, en zijn sidekick droid BD-1 formeren daarnaast ook een succesvol en dynamisch duo, en consequent charmeren zij ons onuitputtelijk gedurende deze circa 20 uur lange game. Dit is een must-play game voor elke Star Wars fan, ook al kan de moeilijkheidsgraad soms ietwat intimiderend overkomen. 

Lego Star Wars: The Skywalker Saga (2022) - PS4, XBOX ONe, PS5, XBOX Series X/S, Nintendo Switch & PC

De meest recente game in het Star Wars universum is de compleetste LEGO-versie van Star Wars nadat Episodes VII tot en met IX waren uitgebracht. Het spel schroomt niet om terug te keren naar de elementen die Star Wars games succesvol hebben gemaakt over de afgelopen jaren: denk aan de droge humor, toegankelijke moeilijkheidsgraad voor allen, en vele mogelijkheden om collectibles te blijven sparen voor uren na het uitspelen. Het spel is, deels ook wel begrijpelijk, het meest indrukwekkende grafische LEGO spel op de markt. Met verschillende soorten levels, zoals de traditionele 3D-brawler, de vliegmissies en meer is de gameplay gevarieerd en verveelt het op geen enkel moment. De nieuwe, strakke en toepasselijke voiceacting is ook welkom en verrijkt de ervaring van het spel enorm. Kortom, dit spel is een heerlijke couch-crasher voor elke casual gamer die het leuk vindt om hun passies voor LEGO en Star Wars nogmaals te combineren naar een heerlijke nostalgische, maar toch frisse playthrough. 


terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock