THE FUTURE IS FEMALE

De gamewereld wordt vaak neergezet als een mannenwereld, terwijl dit eigenlijk een beetje onzin is ;-) Daarom ga ik je vandaag vertellen over een paar belangrijke vrouwen in de gamewereld. Sit down, relax and enjoy a good dose of girl power!

Voor het eerst gezien in 1996 en in 2022 nog steeds populair: ik heb het natuurlijk over Lara Croft. Ik heb altijd gedacht dat zij de eerste female protagonist was, maar dit bleek na even googelen toch niet waar te zijn. Wie dat wel is ga ik je zo vertellen, maar probeer in de tussentijd alvast te bedenken wie het is. Een leuke uitdaging voor tussendoor, hehe. Een intelligente en atletische Britse archeoloog die zich in oude graven en gevaarlijke ruïnes over de hele wereld waagt. Ze is voor het eerst verschenen in 1996 in Tomb Raider en geïnspireerd door sterke vrouwelijke iconen, ontworpen om stereotyperende vrouwelijke eigenschappen tegen te gaan.Lara Croft's debuut in 1996 wordt vaak neergezet als de inspiratie voor meer vrouwelijke protagonisten in videogames. Zo zei PlayStation Magazine dat het karakter girlpower bracht in videogames en zei IGN dat Croft liet zien wat vrouwen konden doen. Meerdere grote videogame publicisten noemden Croft een cultuur icoon. In 2009 is er zelfs een straat vernoemd naar haar: de Lara Croft Way in Derby, de stad waar Lara Croft’s designers vandaan komt. Needless to say, deze heldin blijft een grote indruk achterlaten op ons allemaal. En terecht, Lara Croft is een powervrouw!

In steeds meer games kun je ervoor kiezen of je als man, vrouw of zelfs inmiddels als non-binair persoon wil spelen! Denk bijvoorbeeld aan The Dragonborn in The Elder Scrolls V: Skyrim, The Sole Survivor in Fallout 4 en Commander Shepard in Mass Effect. Over Commander Shepard iets meer want dat is ook een badass! Een ervaren soldaat van de Systems Alliance Navy, een N7 afgestudeerd aan het militaire programma Interplanetary Comatives Training en de eerste menselijke Citadel Council Spectre. Noch held, noch schurk. De mannelijke en vrouwelijke Commander Sheppard hebben hetzelfde pantser en worden op dezelfde manier neergezet."Haar heldendom is direct en actief en verfrissend vrij van een rol als haar voor de hand liggende sci-fi-zussen Ellen Ripley en Samus Aran in een directe moederrol te worden gepropt. Haar prestaties worden erkend als de optelsom van vele jaren hard werken en rauw talent, waarbij haar geslacht nooit als een beperkende factor wordt beschouwd. Ze is niet alleen de juiste vrouw voor de baan. Ze is de juiste mens, punt uit."

Aldus schrijver Richard Cobbett bij EuroGamer. Ik zou het niet beter kunnen zeggen! Hoewel ik graag wil afsluiten met mijn favoriete quote van haar: ‘’Call me ‘princess’ again and you’ll be picking your teeth off the floor.’’

Naast deze twee powervrouwen zijn er natuurlijk nog zo veel meer belangrijke vrouwelijke karakters. Denk aan Princess Peach, die vroeger altijd (en soms nog steeds) als de dame in nood werd neergezet. Daarentegen was zij wel in 1985, waar we haar voor het eerst zagen, de enige die de vloek over het Mushroom Kingdom kon verbreken. Toch niet zo hulpeloos! Gelukkig konden we uiteindelijk ook met haar als karakter spelen en kreeg ze zelfs haar eigen spellen. Princess Toadstool’s Castle Run bijvoorbeeld en in Super Princess Peach moest zij zelfs Mario, Luigi en Toads redden van Bowser. Oh how the tables have turned…Maar er is meer! Ondanks dat deze game niet een vrouw als protagonist heeft, is dit alsnog wel een heel tof voorbeeld: in Moonmist (1986) zijn zowel de eerste lesbische én biseksuele vrouwelijke karakters te zien in een videogame die ook nog eens samen in een relatie zaten. Hell yeah! En wist je dat de eerste zwarte female protagonist in 1999 in Urban Chaos te vinden was? In deze game is Stern een politieagent die (eindelijk een keer) geen dame in nood was, niet bang was om precies te zeggen wat dacht en niet wit hoefde te zijn om in de groep te passen. Woohoo for the 80’s! Want ja, er zijn er nog meer van die tijd!I was today years old when I found out… Birdo van Super Mario Bros is transgender. In 1988 is de roze dinosaurus is ze omschreven als:

’Hij denkt dat hij een meisje is, spuugt eieren uit zijn mond en wordt liever Birdetta genoemd.’’

Goed, nu is deze omschrijving natuurlijk een beetje old-fashioned maar Birdetta is dus de eerste trans-vrouw videogame karakter! The more you know!Over belangrijke vrouwen in de gamewereld kan je oneindig doorgaan. Buitenom karakters zijn er ook heel veel belangrijke vrouwelijke game developers! Maar dat is er eentje voor de volgende blogpost want anders blijven we bezig. Trouwens, je bent er. Het einde van de blogpost! Nog steeds benieuwd wie het eerste vrouwelijke speelbare karakter was? Tromgeroffel alsjeblieft... Ms Pac-Man! In 1981 hebben we voor het eerst in een spel met een vrouw kunnen spellen en dit was een geel, spook-etende schijf met lippenstift en een strikje. Ach, we moeten allemaal ergens beginnen ;-) terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock