Top 10 favoriete van Eindbaas Tim

Gegroet lieve (retro) gamers! Vandaag zijn we terug voor de derde uitgave van ons nostalgisch-tripje-down-memory-lane! Met zijn onmiskenbare autoriteit over alles omtrent gamen neemt Tim - onze opperninja des levelseven - jullie mee op avontuur door zijn Top 10 favoriete games ooit. We waarschuwen je: alleen de meest doorgewinterde veteraan of retrofanaat hebben deze spellen in hun Game CV staan, dus maak je borst maar nat!


📮 We hopen je met onze lijstjes niet alleen te inspireren voor je volgende game: we horen ook heel graag over jouw favorieten! Stuur ons jouw lijstje per mail of via instagram en wie weet feature jij binnenkort op onze social media accounts en onze website!


Kunnen jouw zenuwen dit legendarische eindbaas lijstje aan? We zullen het zien!


10.     FIFA 06 (2006) - XBOX, PS2, GBA, Nintendo GAmecube & Nintendo Ds

“Als deze wedstrijd in mijn achtertuin gespeeld werd, trok ik de gordijnen dicht. Het is echt niet om aan te zien, Evert.” Alleen al het dynamische duo Evert Ten Napel en Youri Mulder maakt het de moeite waard om eens een retro FIFA game op te pakken. Natuurlijk, bij een realistische sport franchise als FIFA wint de modernste versie eigenlijk altijd. Maar die modernste versie heeft geen Youri en Evert. dus zul je nooit horen dat je spits “doelpunten maakt alsof het warme broodjes zijn” of dat de schwalbe van je rechtsbuiten “een mooiere duik was dan die van een snoek” is. Nou vooruit, nog eentje dan: “De vlag en de fluit zeggen dat het buitenspel is. Ik zeg: nét niet. Maarja, ik heb geen vlag, en ook geen fluit.”


9.     Super Mario Maker (2015) - Nintendo 3DS & Wii U

Ik heb de Wii U puur voor deze game opgepikt. Al vanaf de dag dat ik als klein jongetje een 8-bit loodgieter over de beeldbuis zag dansen in Super Mario Bros leek het me tof om zelf zo’n wereld te maken. We hadden zelfs een setje magneetjes met losse elementen uit de Mario levels waarmee we op de koelkast zelf levels konden bouwen. Super Mario Maker maakt dat allemaal mogelijk - en meer! Dit wordt ongetwijfeld de eerste game die ik erbij pak als mijn dochter straks oud genoeg is om fatsoenlijk een controller vast te houden. Ik zie het helemaal voor me: papa die de hele nacht aan het zweten is om een razend ingewikkeld level in elkaar te zetten en dochterlief die hem de volgende ochtend in de paar minuutjes voor schooltijd gelijk maar eventjes uitspeelt!


8.     Need for speed underground 2 (2005) - xbox, ps2, gba, gamecube, Nintendo Ds & PC

Toegegeven, deze game heb ik in vooral op PC veel gespeeld (met dank aan een vriend voor de 6 gebrande CD’tjes met het vers van Limewire binnengeharkte spel), maar ook toen ik hem later nog eens op de PS2 aanslingerde stelde die niet teleur. Zelfs voor een autofoob als ik is het een leuk proces om dankzij gewonnen races je wagen langzaam steeds verder te kunnen customizen en optimaliseren en zo steeds sneller en mooier door de eindeloze straten van Bayview te scheuren.


7.     Super Mario bros (1983) - nes

Deze game is misschien wel het perfecte voorbeeld van waarom retro games 30 jaar na dato nog steeds relevant zijn. Een goede game is meer dan alleen graphics. Het is gameplay. Het is gevoel, muziek, verhaal, karakter. Je zou het op papier misschien niet zeggen over een 8-bit hyperactieve Italiaanse loodgieter, maar de originele Mario games hebben het allemaal. En dat vermengd met een flinke dosis toegankelijkheid. Geef elke willekeurige persoon op straat een NES controller en een CRT beeldbuis en ze kunnen Mario naar de vlag aan het einde van het level loodsen. Een iconische game met een belangrijke rol in de video game historie.


6.     Grand theft auto: San Andreas (2004) - XBOX, PS2, XBOX 360, PS3 & PC

Misschien wel de beste game uit deze legendarische serie? De wereld van San Andreas, een soort samensmelting van Los Angeles, Las Vegas en San Fransisco met vooral een hoop bergen en platteland tussendoor, staat in deze game aan je voeten. Als je zelfs met je kale kop een kapsalon in kunt lopen om er vervolgens met een glorieuze afro uit te komen, weet je dat deze game weinig grenzen kent. De RESPECT als je een missie haalt en WASTED als je weer eens met je BMX van de berg af rolt zijn zo iconisch dat ze nog dagelijks in internet memes voorbijkomen. Voor zo’n legendarische game is GTA San Andreas voor de PS2 ook nog eens zo betaalbaar dat zelfs begin-van-zijn-thug-life-CJ het makkelijk zou kunnen betalen.


5.     Donkey kong country 2 (1995) - SNES & GBA

In deze opvolger van de eerste Donkey Kong Country kruip je in de huid van de kleine Diddy Kong en zijn vrouwelijke compagnon Dixie om Donkey Kong uit de handen van kapitein K. Rool te redden. De werelden en levels zijn zeer gevariëerd: het ene moment hang je aan een papegaai tussen de bramenstruiken, even later klim je omhoog langs een muur van honing en niet lang daarna sta je met je neushoorn op een heteluchtballon te balanceren boven een zee van lava. Om van de achtbaan waar ik een ontzettende haat-liefde relatie mee had nog maar te zwijgen. Voor de liefhebbers van 2D platformers is het absoluut aan te raden DKC2 eens te proberen. Dat kan op een van de vele virtual consoles waar hij op gerereleased is of natuurlijk gewoon op de Super Nintendo zelf.


4.     BANJO KAZOOIE (1998) - Nintendo 64 & GBA

De Nintendo 64 is de console die voor mij de meeste herinneringen naar boven brengt. Uiteindelijk is dit hele bedrijf begonnen met het nostalgische gevoel van het Mario Kart 64 deuntje dat weer door het studentenhuis galmde. Ik zou iedereen aanraden om eens een platformer op de N64 op te pakken om te zien hoe de wereld van 3D gaming is begonnen. Donkey Kong 64, Super Mario 64, Conker’s Bad Fur Day, Rayman 2, er zijn er genoeg. Banjo Kazooie is niet de bekendste, maar misschien wel de leukste. Je speelt als de dommige maar vriendelijke beer Banjo die zijn zusje moet redden uit de handen van Gruntilda de heks. Gelukkig zit in je rugzak de grofgebekte vogel Kazooie om je te helpen op je avontuur. Onderweg verzamel je muzieknoten, puzzelstukken, eieren, veren, honingraten en nog veel meer, maar nooit wordt het maar een moment langdradig. Mede door de heerlijke sarcastische humor waar het spel mee doordrenkt is, heeft producent Rare met Banjo Kazooie een huzarenstukje afgeleverd dat tot op de dag van vandaag tot de beste in zijn soort behoort.


3.     The legend of zelda: Breath of the wild (2017) - Wii U & Nintendo Switch

Wauw, wat een wereld. En wat een vrijheid. Je wordt nergens toe gedwongen en kunt helemaal op je eigen houtje het enorme Hyrule ontdekken. De grote verhaallijn volgen en snel naar de eindbaas wandelen? Geen probleem. Tussendoor een van de vele, véle side quests doen. Natuurlijk. Jezelf verliezen in de geniale puzzeltjes? Gegarandeerd. Niet alleen de shrines - de 100 (!) dungeons verspreid door het hele spel - zitten bomvol kleine puzzels, maar ook het verslaan van de vijanden in Hyrule zelf is vaak meer een kwestie van slim gebruik maken van de omgeving dan van brute kracht. Een must-play voor elke Zelda liefhebber - en stiekem misschien wel voor iedereen!


2.     Mario kart 64 (1996) - Nintendo 64

De ultieme nostalgische party game. Als kind strijden om de 150cc Special Cup, als student de perfecte manier om die oude fles whisky onder je maten te verdelen en als competitieve gamer kun je je eindeloos verliezen in de time trials en de leuke speedrunning community. Je kunt je vorige race opslaan op de Controller Pack en zo tegen jezelf als geest spelen om elke minuscule beweging tot in de puntjes te perfectioneren. Verder dan een top 100 klassering op de wereldranglijst ben ik nooit gekomen, maar eindeloos veel plezier levert deze game gegarandeerd op.


1.     Pokémon silver (1999) - GAMEBOY COLOR

Cyndaquil en zijn vrienden kunnen niet tippen aan de starters van de eerste generatie in mijn ogen, maar toch zijn Pokémon Silver en Gold de winnaars voor mij. De kleuren maakten het avontuur een stuk levendiger, de in-game klok met evenementen en Pokémon die alleen op bepaalde tijden voorkwamen maakten het geheel veel dynamischer en je voelde je mega belangrijk omdat je elk moment gebeld kon worden op je mobiele telefoon (toen was dat nog leuk). Plus, ik zal nooit vergeten hoe mijn buurjongetje mij de ultieme glitch in de Pokémon matrix liet zien: door op het goede moment de GameBoy uit te doen - precies als er “"SAVING... DO NOT TURN OFF THE POWER" op het scherm stond - kon je je Pokémon clonen. Poah, nog nooit had ongehoorzaam zijn zoveel opgeleverd. De volgende dag kon ik shinen op het schoolplein met mijn nieuwe trucje. Ik kan je vertellen, daar kan geen instagram like tegenop 😉.terug naar de blog

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock