Gameboy Classic behuizing vervangen

In deze guide gaan we de behuizing - ook wel de shell - van een Gameboy Classic vervangen. Dus zet je Bob de Bouwer muts op, en loop lekker deze handleiding met ons mee!


👋 Reparatie Service

Wil je het liever door ons laten doen? Dat kan via onze Gameboy Classic Reparatie Service.


Waarom? Nou, de Gameboy Classic komt uit 1989 en in die ruim 30 jaar willen er zich nog wel is wat gebruikssporen op je oude pareltje vormen. Krassen op het scherm, lekkende batterijen, een vergeelde grijstint, of misschien vond je het in je jeugd een goed idee om er met watervaste stift je naam op te schrijven. Hoe dan ook, vaak is hij niet meer helemaal als nieuw. Met deze handleiding verhelp je in 10 minuten al die problemen. Okay, misschien niet alles, de afwas moet je nog steeds zelf doen.

Hoe dan ook, we gaan samen jouw goede oude Gameboy in een compleet nieuw jasje stoppen. Zo heb je straks een originele Gameboy in volledige nieuwstaat. Hoe awesome is dat? 😍


Tijd: 10 minuten

🎓Moeilijkheidsgraad: Beginner

🛠Benodigdheden:

  • Een originele Gameboy Classic console.
  • Een nieuwe Gameboy Classic Shell. In deze guide, gebruiken we een behuizing in de originele grijstint maar je kunt ook een shell in een andere kleur kiezen.
  • Een Triwing schroevendraaier. Dit is een soort kruiskop schroevendraaier, maar dan met drie vleugels. Deze wordt veel gebruikt in retro Nintendo producten. Deze schroevendraaier is voor de 6 schroeven aan de buitenkant van de Gameboy. Een klein aantal modellen hebben aan de buitenkant ook kruiskop schroefjes. Check dus jouw model Gameboy of je de Triwing schroevendraaier echt nodig hebt.
  • Een kleine kruiskop schroevendraaier, ofwel de #1 Phillips screwdriver.

Voorbereiding

Het is handig om eerst de volledige guide te scannen om een idee te krijgen van de stappen. Zorg dat je alle onderdelen goed bewaart. Deels heb je ze later weer nodig. Neem rustig je tijd - remember, slow is smooth en smooth is fast.


STAP 1

Verwijder het batterijklepje en de batterijen van de Gameboy Classic.

Als de batterijen gelekt hebben is het een goed idee om rubberen handschoenen te dragen, zodat het gelekte batterijzuur niet op je handen komt. Het batterijpuntje rechtsboven en het veertje linksboven dienen nog in goede staat te zijn. Deze zitten vast aan het moederbord van de Gameboy en gaan we in deze guide niet vervangen.

De andere batterijpuntjes en veertjes zijn onderdeel van de nieuwe behuizing.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Batterijen verwijderenSTAP 2

Verwijder de 6 schroeven op de achterkant van de Gameboy Classic met de Triwing Schroevendraaier.

Let op:  Het is handig om deze schroefjes goed te bewaren. We gaan ze bij het installeren van de nieuwe behuizing hergebruiken.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Triwing SchroevenSTAP 3

Nu kun je de achterkant voorzichtig van de voorkant loshalen. Let op dat deze nog aan elkaar vastzitten.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Band LosIn de voorkant én de achterkant van de Gameboy zit een printplaat. Deze zijn met elkaar verbonden met een ribbon cable die het scherm aan de voorkant verbindt met de achterkant. Het bandje kun je losmaken door deze voorzichtig naar beneden toe uit de connector te trekken.

Let op:  Deze ribbon cable is erg fragiel, dus doe vooral rustââhg.Gameboy Classic Shell Vervangen - Band Los

STAP 4

Verwijder de 10 schroeven op het moederbord van de voorkant van de Gameboy Classic met de Kruiskop Schroevendraaier.

Let op:  Het is handig om deze schroefjes goed te bewaren. We gaan ze bij het installeren van de nieuwe behuizing hergebruiken.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Schroeven MoederbordSTAP 5

Het moederbord zit nu los. Deze kun je er voorzichtig uitwippen. Haal de D-pad, de AB-knoppen, de start-select-button en de bijbehorende rubbertjes uit de Gameboy en bewaar deze goed.

De knoppen zijn bij de nieuwe behuizing inbegrepen. De originele rubbertjes gaan we hergebruiken.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Knoppen losSTAP 6

Verwijder de 4 schroeven op het moederbord van de achterkant van de Gameboy Classic met de Kruiskop Schroevendraaier. Let op de aan-uit knop, deze ligt nu los in de behuizing van de achterkant.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Schroeven MoederbordGameboy Classic Shell Vervangen - Schroeven MoederbordSTAP 7

Het moederbord zit nu los. Deze kun je er voorzichtig uitwippen.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Moederbord AchterkantSTAP 8

Top! Je hebt je Gameboy Classic nu helemaal uit elkaar gehaald. Nu kun je de stappen in de omgekeerde volgorde doorlopen om de nieuwe Shell eromheen te doen.

Indien er dode pixel lijnen in het scherm zitten, of de speaker niet meer goed werkt, is dit uiteraard een goed moment om deze gelijk te repareren.

De Shell komt compleet met nieuwe knoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om de originele knoppen te gebruiken.

Zorg ervoor dat je alle schroefjes strak aandraait en het moederbord precies op zijn plek zit. 

Let op: Als je de schroefjes op de printplaat te ver doordraait, beschadig je de voorkant van de shell. Je kunt het beste de originele schroefjes hergebruiken.

De nieuwe scherm lens wordt bij de shell geleverd. Deze kun je als laatste stap aan de voorkant van je Gameboy plakken plakken. Zie hiervoor deze guide.

STAP 9

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eigen custom Gameboy Classic gebouwd. 😃

Gooi een vers setje AA batterijen in je Gameboy en geniet van een wereld aan video game nostalgie die voor je open gaat.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock