Gameboy Classic Dode Pixel Lijnen Repareren

In deze guide gaan we aan de slag met een typisch mankement van de Gameboy Classic DMG: verticale lijnen met dode pixels op het scherm.


👋 Reparatie Service

Wil je het liever door ons laten doen? Dat kan via onze Gameboy Classic Reparatie Service.


Dat wil zeggen, verticale lijnen in het scherm waarvan de pixels niet worden weergegeven. Vaak begint dit probleem met enkele dode lijnen aan de zijkant van het scherm en na verloop van tijd zijn soms zijn hele blokken van het scherm verdwenen. Je denkt misschien, mijn Gameboy is kapot, scherm werkt niet meer, einde verhaal. Maar niets is minder waar.

Let op: Het gaat hierbij om verticale pixel lijnen. Horizontale pixel lijnen zijn vaak moeilijker te repareren.

Let op: Niet in alle gevallen zijn de dode pixel lijnen te repareren. Deze reparatie heeft ongeveer een 80%-90% kans van slagen.

De dode pixel lijnen worden veroorzaakt door dat de connector onder het scherm erodeert en zo onvoldoende contact maakt. Dit kan verholpen worden door met hulp van een soldeerbout de connector voldoende te verwarmen en zo het soldeersel weer goed contact te laten maken met alle pixel lijnen op het scherm.

Geen zorgen, het is niet heel ingewikkeld, maar je hebt dus wel een simpele soldeerbout nodig. Na deze guide heb je weer een prachtig nieuwe Gameboy Classic met springlevende pixels. 😍


Tijd: 15 minuten

🎓Moeilijkheidsgraad: Gevorderde

🛠Benodigdheden:

  • Een originele Gameboy Classic console.
  • Een Triwing schroevendraaier. Dit is een soort kruiskop schroevendraaier, maar dan met drie vleugels. Deze wordt veel gebruikt in retro Nintendo producten. Deze schroevendraaier is voor de 6 schroeven aan de buitenkant van de Gameboy. Een klein aantal modellen hebben aan de buitenkant ook kruiskop schroefjes. Check dus jouw model Gameboy of je de Triwing schroevendraaier echt nodig hebt.
  • Een kleine kruiskop schroevendraaier, ofwel de #1 Phillips screwdriver.
  • Een soldeerbout. Een simpel instapmodel is voldoende. Instelbare temperatuur is geen must, maar wel prettig. Een goede stabiele houder is wel aan te raden. Voor een paar tientjes ben je erbij en dan heb je gelijk een mooie diepte investering gedaan voor een hele berg andere reparaties.

Voorbereiding

Lees eerst de volledige guide door om een idee te krijgen van het stappenplan. Zorg dat je alle schroefjes, knoppen en andere onderdelen goed bewaart, die heb je later in het stappenplan weer nodig om de Gameboy terug in elkaar te zetten. Neem rustig je tijd - remember, slow is smooth en smooth is fast.


STAP 1

Verwijder het batterijklepje en de batterijen van de Gameboy Classic.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Batterijen verwijderen

STAP 2

Verwijder de 6 schroeven op de achterkant van de Gameboy Classic met de Triwing Schroevendraaier.

Let op:  Bewaar deze schroefjes goed. We gaan ze bij het monteren van de Gameboy hergebruiken.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Triwing Schroeven

STAP 3

Nu kun je de achterkant voorzichtig van de voorkant loshalen. Let op dat deze nog aan elkaar vastzitten.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Band Los

In de voorkant én de achterkant van de Gameboy zit een printplaat. Deze zijn met elkaar verbonden met een ribbon cable die het scherm aan de voorkant verbindt met de achterkant. Het bandje kun je losmaken door deze voorzichtig naar beneden toe uit de connector te trekken.

Let op:  Deze ribbon cable is erg fragiel, dus doe vooral rustââhg.Gameboy Classic Shell Vervangen - Band Los

STAP 4

Verwijder de 10 schroeven op het moederbord van de voorkant van de Gameboy Classic met de Kruiskop Schroevendraaier.

Let op:  Bewaar deze schroefjes goed. We gaan ze bij het monteren van de Gameboy hergebruiken.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Schroeven MoederbordSTAP 5

Het moederbord zit nu los. Deze kun je er voorzichtig uitwippen. Je kunt de D-pad, de AB-knoppen, de start-select-button en de bijbehorende rubbertjes in de voorkant van Gameboy laten zitten.

Gameboy Classic Shell Vervangen - Knoppen los

STAP 6

Het moederbord in de achterkant van de Gameboy kun je in de shell laten zitten. Verbindt het losse moederbord van voorkant van de Gameboy terug met de achterkant, door de ribbon cable uit STAP 3 terug in de connector te schuiven. Leg de Gameboy op de achterkant op de tafel en leg de printplaat van de voorkant erop.

STAP 7

Je Gameboy mist nu weliswaar de voorkant, maar hij is nu volledig operationeel. Eerst zien, dan geloven? Stop 4 AA batterijen in de Gameboy en schakel deze aan. Als alles goed is gegaan, komt deze nu tot leven.

Zet het contrast op een hoge stand, zodat de pixels heel donker zijn. Nu is het goed te zien welke pixel lijnen dood zijn.

STAP 8

Verwijder voorzichtig de rubberen strip net onder het scherm. Als je dit heel voorzichtig doet, pak je meestal alle lijm mee, net als bij die oude Bart Smit sticker op het doosje van je complete NES Game. Haal eventuele achtergebleven lijmresten zoveel mogelijk weg.

Gameboy Classic Pixel Lijnen - Rubberen StripSTAP 8

This is where the magic happens. Breng je soldeerbout op temperatuur en beweeg met een hete soldeerbout heen en weer over het gebied net onder het scherm. Concentreer op de plekken onder de dode pixel lijnen. Druk niet te hard en blijf vooral niet langer dan 2-3 seconden op dezelfde plek hangen

Omdat het scherm aanstaat, kun je precies zien wat voor effect je soldeerbout op de pixels heeft.

Let op:  Schrik niet als er in eerste instantie nog meer pixel lijnen verdwijnen. Dit is heel normaal.

Wacht tot het soldeersel weer afgekoeld is en herhaal dit proces tot alle pixel lijnen weer goed worden weergegeven.

Gameboy Classic Pixel Lijnen - SoldeerboutSTAP 9

Geef je zelf een schouderklopje! Je hebt net een van de meest voorkomende kwalen van een klassieke Gameboy gerepareerd. 😃

Doorloop de stappen nu in omgekeerde volgorde om de Gameboy terug in elkaar te zetten. De rubberen strip onder het scherm hoeft niet teruggeplaatst worden.

Als de behuizing van de Gameboy beschadigd of vergeeld is, is dit uiteraard een goed moment om deze gelijk te vervangen. Check hiervoor onze guide Gameboy Classic Behuizing Vervangen

STAP 10

Gooi een vers setje AA batterijen in je Gameboy en geniet van een wereld aan video game nostalgie die voor je open gaat. Yes, het is nog steeds 8bit en je kunt nog steeds de pixels tellen, maar je kunt ze nu ten minste allemaal tellen 😎.

Gameboy Classic Pixel Lijnen - Gerepareerd

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock