Gameboy Games Schoonmaken

In deze guide gaan we Gameboy games schoonmaken. De originele Gameboy games gaan al ruim 30 jaar mee, en ook de Gameboy Color en Gameboy Advance games gaan al weer heel wat jaren mee. In al die jaren verzamelt zich een hoop vuil op en in de cartridges. Dit is natuurlijk niet zo mooi en erger nog, het kan de werking van de games beïnvloeden. In 9 van de 10 gevallen, als een game het niet doet, wordt dit veroorzaakt door slecht contact tussen de game en de Gameboy. Dit kun je vaak zelf simpel verhelpen door de contactjes van de game goed schoon te maken.

De meest laagdrempelige methode om de cartridges schoon te maken (en degene die we allemaal wel is gebruikt hebben) is om in de cartridge te blazen. Dit is vaak best effectief op korte termijn, maar is geen lange termijn oplossing en de vochtigheid in je adem kan op termijn corrosie veroorzaken op de connectors van je favoriete Gameboy games. Beter dus om het even goed aan te pakken!

In deze guide werken we met een Gameboy Color games. Het principe is hetzelfde voor Gameboy Classic en Gameboy Advance games en zelfs voor alle cartridge-based games van Nintendo, inclusief de NESSNES en N64 games.

Deze handleiding maakt gebruik van de foto's van Ifixit.


Tijd: 10 minuten

🎓Moeilijkheidsgraad: Gevorderde

🛠Benodigdheden:

  • Wattenstaafjes.
  • Isopropyl Alcohol. Dit is te koop bij drogisterijen of bouwmarkten. Zorg voor een zo hoog mogelijke zuiverheid, in ieder geval 70%+.
  • Rubberen Gummetje (Wit)


STAP 1

Verwijder de twee schroefjes op de achterkant van de game met de 3.8mm Gamebit.

Gameboy Games Schoonmaken - Gamebit verwijderen


STAP 2

Schuif de voorkant van de game van de achterkant af, zodat de printplaat los in de plastic case komt te liggen.

Gameboy Game Schoonmaken - Voorkant


STAP 3

Dompel 1 kant van het wattenstaafje in de alcohol-oplossing en wrijf deze verticaal (in de richting van de connectors) over de connectors van de game. Bij een beetje vieze game heb je zo 3-4 wattenstaafjes nodig voor het vuil dat er af komt.

Gebruik de andere kant van het wattenstaafje om de connectors weer goed droog te maken.

Gameboy Game Schoonmaken - Wattenstaafje


STAP 4

Gebruik een rubberen gummetje om overgebleven vuil voorzichtig van de connectors af te gummen.


STAP 5

Als je echt grondig te werk wil gaan, kun je STAP 3 en STAP 4 nogmaals herhalen.


STAP 6

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je Gameboy game grondig schoongemaakt. Het resultaat mag er zijn en je game kan zo weer jaren mee!

Gameboy Game Schoonmaken

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock