Hoe kan ik de krassen op mijn game verwijderen?

Iedere gamer heeft het wel eens meegemaakt. Je kijkt al de hele dag uit naar het spelen van je favoriete game op je console. Je komt thuis van een lange dag op school of werk en steekt de disc in jouw Playstation, Xbox of misschien zelfs wel een Gamecube en dan gebeurt er iets verschrikkelijks. De game wordt niet gelezen door de console. Je haalt de disc eruit, wrijft er even vlug overheen met je shirt en probeert het nogmaals. Helaas, nog steeds geen succes. Na verdere inspectie valt je op dat jouw game bekrast is. Het zijn geen grote krassen en het zijn er ook niet veel, maar het is mogelijk wel de reden dat je console niet in staat is om je game te lezen. Je kunt nu twee dingen doen: balen dat je niet kunt gamen en de game weggooien, óf je probeert de krassen op je disc te verwijderen. We zullen je een hint geven: kies voor de tweede optie!

Krassen op games verwijderen

Al zolang als discs gebruikt worden om data op te slaan, zorgen krassen ervoor dat we deze data niet meer kunnen bereiken. Het is niet alleen vervelend als je wilt gamen en je game werkt opeens niet meer. Het is natuurlijk ook zonde van je geld als je een game opnieuw moet kopen, omdat de krassen op je disc ervoor zorgen dat je niet meer kunt spelen. Hoewel de moderne consoles het mogelijk maken om games te downloaden, heb je deze luxe niet als je nog op een oudere console speelt. Als je Playstation 2 spellen vol krassen zitten, kan het bovendien lastig worden om nog een winkel te vinden die jouw game nog verkoopt. Maar niet alleen retro consoles hebben last van games met krassen. Ook de moderne consoles maken gebruik van discs, want wij gamers houden nou eenmaal van het opbouwen van een mooie verzameling. En geef toe: een flinke collectie in je kast is toch veel mooier dan een volle bibliotheek op de harde schijf van je console?

Spel wordt niet gelezen

Wanneer je games bekrast zijn, loop je tegen verschillende problemen aan. Vaak zul je merken dat je game gewoon niet wordt gelezen door de console. Je Wii ziet dan wel dat je een disc hebt ingevoerd, maar het herkennen van de game lukt niet. Laat staan dat je de game kunt starten. Wanneer een disc niet wordt gelezen, is het direct duidelijk dat er iets aan de hand is. Maar krassen op een disc zorgen ook voor vastlopende games. En dit is vaak veel lastiger te herkennen. De game start normaal op, dus alles lijkt in orde te zijn. Je speelt het spel een paar minuten en opeens loopt de game vast. Dit kan helemaal frustrerend zijn als je bent vergeten om je voortgang op te slaan. Loopt een game een paar keer vast op hetzelfde punt, dan zal dit waarschijnlijk door de krassen op je disc komen. Gelukkig wordt de save-data nooit op de disc opgeslagen. Dit wordt opgeslagen op de memory cards of op de interne opslag van je apparaat. Moderne consoles slaan de data ook in de cloud op. Met een herstelde disc of nieuwe game kun je dus gewoon direct verder spelen waar je was gebleven.

Zelf aan de slag met verwijderen krassen op games

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw disc kunt redden van de prullenbak. Hierbij is het wel belangrijk om het verschil te begrijpen tussen oppervlakkige krassen en diepe krassen. Een disc bestaat namelijk uit verschillende lagen. De bovenste laag is slechts een bescherming van de onderliggende data-laag. Krassen op deze beschermende laag zorgen ervoor dat je console de data-laag niet goed kan lezen. Door deze laag te polijsten, kun je de data weer leesbaar maken. Zijn de krassen dieper en is de data-laag hierdoor beschadigd? Dan is het repareren van je cd helaas niet mogelijk. Om een beschadigde beschermlaag te repareren kun je een aantal trucjes gebruiken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

Tandpasta

Je kunt de krassen op je game verwijderen met behulp van tandpasta. Een kleine klodder tandpasta en een schone, zachte doek is alles wat je nodig hebt. Wrijf de tandpasta in cirkels over de disc.

Afwasmiddel

Ook afwasmiddel wil vaak prima oplossing zijn als je te maken hebt met bekraste games. Een druppel wasmiddel is voldoende.

Andere middelen

Naast tandpasta en afwasmiddel zul je online nog ontzettend veel middeltjes tegenkomen die jouw game zogenaamd weer nieuw leven in kunnen blazen. Zo worden koper- en zilverpoets, shampoo en auto-polish ook door veel mensen aangeraden. Vaak denkt men: baat het niet dan schaadt het niet. Toch is dit niet helemaal waar, want sommige middeltjes kunnen je game ook verder beschadigen. Het nadeel van al deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes is dat niemand kan garanderen dat het werkt en als er iets misgaat ben je alleen maar verder van huis.

Laat je disc repareren

Als je zelf aan de slag gaat, is het dus een beetje ‘hit and miss’. Je kunt geluk hebben, maar het kan ook helemaal de andere kant opgaan. Gelukkig zijn er ook betrouwbare methoden die de kans op slagen veel groter maken en waarbij je zeker weet dat het in ieder geval niet schadelijk is voor je games. Zo beschikt levelseven over een professionele polijstmachine, waarmee we discs in luttele minuten opknappen. Voor een paar euro is jouw game weer als nieuw en bespaar je de kosten die je moet maken als je de game voor een tweede keer moet kopen.

Onze polijstmachine

Met onze polijstmachine kunnen wij games met een beschadigde beschermlaag eenvoudig herstellen. Afhankelijk van de hoeveelheid krassen en de diepte van deze krassen stellen we de machine in om 30 seconden tot 4 minuten te polijsten. De machine voegt automatisch de juiste hoeveelheid water en polijstmiddel toe, zodat jouw disc de behandeling krijgt die nodig is om de krassen op jouw game te verwijderen. Door jouw disc te laten repareren met onze polijstmachine weet je zeker dat jouw game met oppervlakkige krassen weer hersteld wordt.

Reparatie nodig? Wij weten wel raad!

Wil je Wii jouw game niet meer lezen? Waarschijnlijk komt dit door de krassen op je disc. Herstel je oude games of je favoriete spel door ze naar ons te sturen. Wij verwijderen de krassen op je game en sturen deze direct terug. Met onze razendsnelle service hoef je niet lang te wachten voordat je weer kunt gamen.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock