SNES Games Schoonmaken

In deze guide gaan we SNES games schoonmaken. De originele Super Nintendo games gaan al ruim 20 jaar mee, en in die 20 jaar verzamelt zich een hoop vuil op en in de cartridges. Dit is natuurlijk niet zo mooi en erger nog, het kan de werking van de games beïnvloeden. In 9 van de 10 gevallen, als een SNES game het niet doet, wordt dit veroorzaakt door slecht contact tussen de game en de console. Dit kun je vaak zelf simpel verhelpen door de contactjes van de game goed schoon te maken.

De meest laagdrempelige methode om de cartridges schoon te maken (en degene die we allemaal wel is gebruikt hebben) is om in de cartridge te blazen. Dit is vaak best effectief op korte termijn, maar is geen lange termijn oplossing en de vochtigheid in je adem kan op termijn corrosie veroorzaken op de connectors van je favoriete Super Nintendo games. Beter dus om het even goed aan te pakken!

In deze guide werken we met SNES games. Het principe is echter hetzelfde voor alle cartridge-based games van Nintendo, inclusief de NESN64 en Gameboy games.

Deze handleiding maakt gebruik van de foto's van Ifixit.


Tijd: 5 minuten

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Benodigdheden:

  • Een originele SNES game.
  • Een 3.8mm Gamebit
  • Wattenstaafjes.
  • Isopropyl Alcohol. Dit is te koop bij drogisterijen of bouwmarkten. Zorg voor een zo hoog mogelijke zuiverheid, in ieder geval 70%+.
  • Rubberen Gummetje (Wit)

Stap 1

Verwijder de twee schroefjes op de voorkant van de game met de 3.8mm Gamebit. Op de foto staat een Amerikaanse NTSC game - de schroefjes voor de Europese PAL game zitten op dezelfde plek.

SNES Games Schoonmaken - Gamebit verwijderen


Stap 2

Schuif de voorkant van de game van de achterkant af. Haal het printplaatje met de connectors uit de plastic cart.

SNES Game Schoonmaken - Achterkant


Stap 3

Dompel 1 kant van het wattenstaafje in de alcohol-oplossing en wrijf deze verticaal (in de richting van de connectors) over de connectors van de game. Bij een beetje vieze game heb je zo 3-4 wattenstaafjes nodig voor het vuil dat er af komt.

Gebruik de andere kant van het wattenstaafje om de connectors weer goed droog te maken. De connectors zouden nu al een stuk meer moeten shinen zoals op de foto, vergeleken met de vorige foto.

SNES Game Schoonmaken - Wattenstaafje


Stap 4

Gebruik een rubberen gummetje om overgebleven vuil voorzichtig van de connectors af te gummen.

NES Game Schoonmaken - Gum


Stap 5

Als je echt grondig te werk wil gaan, kun je stap 3 en 4 nogmaals herhalen.


Stap 6

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je Super Nintendo game grondig schoongemaakt. Het resultaat mag er zijn en je game kan zo weer jaren mee!

SNES Game Schoonmakenverkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock