Gameboy scherm lens vervangen

In deze guide gaan we het schermpje van een Gameboy vervangen.


👋 Reparatie Service

Wil je het liever door ons laten doen? Voor de Gameboy Classic en de Gameboy Advance kan dat via onze Gameboy Reparatie Service.


Een nieuwe iPhone met een gebroken scherm is nog tot daar aan toe, maar zo'n retro game pareltje met een kras in het scherm, dat breekt je hart. 😢Gelukkig zijn die oude Gameboys veel reparatie-vriendelijker dan die nieuwe iPhones, dus is het vervangen van het schermpje een eitje - en nog voordelig ook! Zo heb je voor een paar euro weer een volledig krasvrij scherm op je Gameboy. 😎

In deze handleiding gebruiken we een Gameboy Color, maar het principe geldt exact hetzelfde voor een Gameboy Classic scherm, een Gameboy Pocket scherm en een Gameboy Advance scherm.


Tijd: 5-10 minuten

🎓Moeilijkheidsgraad: Beginner

🛠Benodigdheden:

  • Een originele Gameboy Classic, Gameboy Pocket, Gameboy Color of Gameboy Advance
  • Een bijbehorende nieuwe scherm lens. Je kunt kiezen uit een plastic of een glazen variant. De originele schermpjes zijn plastic, dus als je zo dicht mogelijk bij het origineel wil blijven, ga dan voor een plastic lens. De glazen schermpjes zijn een mooie upgrade: ze zijn net iets duurder en ook net iets helderder en minder kras-gevoelig.
  • Een scherp mesje, zoals een Stanley mes of een dun scheermesje óf de juiste tools om je Gameboy open te schroeven (zie STAP 2).

Voorbereiding

Het is handig om eerst de volledige guide te scannen om een idee te krijgen van de stappen. Er zijn twee manieren om deze reparatie te doen: de snelle (maar risicovolle) en de langzame (maar zorgvuldige). In STAP 2 maak je een keuze tussen de twee manieren. Neem rustig je tijd - remember, slow is smooth en smooth is fast.


STAP 1

Verwijder het batterijklepje en de batterijen van de Gameboy Color. Dit is puur voor de veiligheid zodat er geen stroom meer op de Gameboy staat.

Gameboy Lens Vervangen - Batterijen verwijderenGameboy Lens Vervangen - Spullen

STAP 2

Verwijder de lens van de Gameboy. Hier kun je kiezen uit 2 mogelijkheden: van buitenaf of van binnenuit.

De snelste manier is van buitenaf. Als het schermpje al een beetje los zit, is dit de beste manier.

Let op:  Als het schermpje nog heel goed vast zit, dan is het risico groot dat je de behuizing van je Gameboy beschadigd. In dat geval kun je beter kiezen voor de manier van binnenuit (zie hieronder).

Om het schermpje van buitenaf los te krijgen, kun je een scherp voorwerp gebruiken zoals een scheermesje of een Stanley mes. Zorg ervoor dat je de ruimte om de lens heen niet beschadigd. Op de foto hieronder is de front cover van de Gameboy Color losgemaakt van de Gameboy, maar dit is voor deze manier dus niet nodig.

Gameboy Lens Vervangen - Schermpje Los

Als je eenmaal een klein hoekje omhoog gewipt hebt, kun je met je vinger de rest van het schermpje voorzichtig omhoog duwen.Gameboy Lens Vervangen - Schermpje Los

De alternatieve, en meer zorgvuldige manier om het schermpje los te krijgen is van binnenuit. Hiervoor moet je de Gameboy uit elkaar schroeven, zodat je van binnenuit het schermpje eruit kan duwen. Zo weet je zeker dat je de behuizing niet beschadigd.

Voor hulp om de Gameboy uit elkaar te schroeven, kun je de handleidingen voor het vervangen van de behuizing volgen van jouw Gameboy. Zie bijvoorbeeld de handleiding voor het vervangen van de Gameboy Classic behuizing.

STAP 3

Maak de ruimte onder de oude lens goed schoon en verwijder eventuele lijmresten. Dit kan bijvoorbeeld met een wattenstaafje met schoonmaak-alcohol. Zorg dat het onderliggende LCD-scherm volledig schoon blijft en hier geen stofdeeltjes opkomen.

Gameboy Lens Vervangen - Schoonmaken

STAP 4

Pak de nieuwe vervangende lens en verwijder het witte plaklaagje aan de achterkant van de lens. Kom niet met je vingers aan de binnenkant van het schermpje. Nu kun je deze op de plek van de oude lens op je Gameboy plakken.

Als er toch een verdwaald stofdeeltje onder het scherm zit nadat je het nieuwe schermpje hebt opgeplakt, kun je deze uiteraard gewoon weer los maken en het nog een keer proberen.

Let op:  Glazen schermpjes zijn een stuk moeilijker los te krijgen omdat ze niet buigen, maar afbreken. Dus zeker als je een glazen schermpje gebruikt, is het handig om even te check-check-dubbelchecken dat het LCD-scherm van je Gameboy en de binnenkant van de nieuwe lens volledig schoon en stofvrij zijn.

Gameboy Lens Vervangen - Nieuwe Lens

STAP 5

Er zit nog een beschermlaagje aan de voorkant van de lens. Deze kun je er nu verwijderen. Hiervoor kun je gewoon je nagel gebruiken. Of die van je zusje. Of vriendin. Of moeder. We don't judge.

Gameboy Lens Vervangen - Nieuwe Lens Beschermfolie

STAP 6

Awesome! Je hebt nu een splinternieuw, krasvrij Gameboy scherm. 😃

Nu kun je weer gewoon concentreren op het vangen van Pokémon in plaats van te staren naar dat ene krasje.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock